
Ο Κώστας Στοφόρος είναι από τα Καστέλλια Φωκίδας
Πηγή: https://www.monopoli.gr
Ειρήνη Μωραΐτη / 14.5.2023
Ο κόσμος της λογοτεχνίας με είχε κερδίσει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Ως προς τη συγγραφή άρχισα τα πρώτα δειλά μου βήματα στην εφηβεία και τότε βρήκα συμπαραστάτη τον συγχωριανό μου συγγραφέα Γιώργη Χαλατσά που με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Από μια εφημερίδα κι ένα περιοδικό που βγάζαμε με μια παρέα στο Χαλάνδρι, ξεκίνησα να δημοσιεύω κάποια λογοτεχνικά κείμενα, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησαν βιβλία μου για μεγάλους. Το πρώτο μάλιστα ήταν μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Μια εύθραυστη εποχή», ενώ το μεγαλύτερο -όχι τυχαία όπως φάνηκε- ήταν ένα παραμύθι για μεγάλους που λεγόταν «Καβάλα σε ένα σκουπόξυλο».
Η εμπλοκή μου με την παιδική λογοτεχνία ξεκινά τελικά με τη γέννηση των παιδιών μου,
στα οποία έλεγα ιστορίες και παραμύθια που έβγαζα από το μυαλό μου. Μετά, με αρχή μια ζωγραφιά της Στεφανίας Βελδεμίρη ξεκινήσαμε μια συνεργασία που οδήγησε στη δημιουργία τεσσάρων χρωματιστών παραμυθιών: Του Κόκκινου, του Πορτοκαλί, του Λευκού και του Κίτρινου, τα οποία κυκλοφορούν διαδικτυακά από τις εκδόσεις Σαΐτα.
Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη μου αγάπη μαζί με τα βιβλία και τη μουσική.
Εκεί διοχετεύω ένα ακόμα μέρος της δημιουργικότητάς μου, φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ, η δημιουργία των οποίων τα έχει όλα μέσα. Οι δυο πιο πρόσφατες συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα έγιναν με το History του Cosmote TV, με την υποστήριξη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και επιστημονική επιμέλεια της Δρας Ευαγγελίας Κανταρτζή, ενώ εγώ είχα αναλάβει τη δημοσιογραφική έρευνα και το σενάριο. Το ένα, «Οι κυνηγοί της αιωνιότητας», υλοποιήθηκε με σκηνοθέτη τον Τάκη Παπαγιαννίδη και είναι μια σειρά έξι επεισοδίων για μεγάλους Έλληνες φωτογράφους, ενώ το δεύτερο, με σκηνοθέτη τον Σπύρο Λαμπρόπουλο, ονομάζεται «Να μαθαίνω γράμματα» και απλώνεται πάλι σε έξι επεισόδια αναφέροντας την ιστορία της εκπαίδευσης από την Άλωση μέχρι σήμερα.
Με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχουμε μία πολύ σημαντική δράση τα τελευταία 8 χρόνια.
Μεγάλα εκπαιδευτικά συνέδρια που συγκεντρώνουν κορυφαίους επιστήμονες, όπως το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» που συνδιοργανώνουμε με την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος στις 13-14 Μαΐου στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό, και τη δράση «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους» με σεμινάρια και εργαστήρια, αλλά και τους Διεθνείς Μαθητικούς Διαγωνισμούς στους οποίους μέχρι τώρα έχουν πάρει μέρος χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων από Ελλάδα, Κύπρο και την Ομογένεια.
Φυσικά, το ίδιο το Μουσείο είναι ένας χώρος με μοναδικά εκθέματα στο κέντρο της πόλης, όπου καθημερινά γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Δυο από τα πιο δημοφιλή είναι «Το παλιό σχολείο» αλλά και το «Περπατάω με τη τάξη μου στη Πλάκα», δράση την οποία επιμελούμαι εγώ προσωπικά. Περπατάω λοιπόν με τα παιδιά στην Πλάκα μιλώντας τους με έναν διαφορετικό και παιγνιώδη τρόπο για την ιστορία. Διοργανώνουμε βέβαια περιπάτους και για ενηλίκους, ενώ συνεργαζόμαστε και με Δήμους και Περιφέρεις, αλλά και με Πανεπιστημιακές σχολές για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων.
Η προώθηση της Φιλαναγνωσίας είναι ένα ακόμα μέλημα του Μουσείου.
Έχουμε κάνει πολλά σεμινάρια και στα συνέδρια που οργανώνουμε αυτό το θέμα αποτελεί βασικό κομμάτι. Μάλιστα, την περασμένη διετία πήγαμε στη Χίο, στη Λέσβο, στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, κάνοντας αρκετές δράσεις φιλαναγνωσίας.
H βασική συμβουλή σε όλους τους γονείς είναι πρώτα απ’ όλα να διαβάζουν οι ίδιοι.
Ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει είναι το δικό τους παράδειγμα! Για αυτό πρέπει να επισκέπτονται οικογενειακά βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία και να αφήνουν τα παιδιά να διαλέξουν βιβλία, να τους διαβάζουν από όταν είναι μωρά και μεγαλώνοντας να διαβάζουν βιβλία παρέα και να τα συζητούν. Η παιδική λογοτεχνία είναι απαραίτητη και για τους «μεγάλους».
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχω στο Φεστιβάλ Αστυνομικού Μυθιστορήματος.
Φέτος, στην 4η χρονιά του, συμμετέχω με δυο δράσεις. Η πρώτη είναι την Κυριακή 14 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, όπου με σημείο εκκίνησης το Βιβλιοπωλείο Monogram θα πραγματοποιήσουμε έναν «Περίπατο Μυστηρίου» στον Χολαργό, θα μάθουμε στοιχεία της ιστορίας του, θα λύσουμε γρίφους και θα ανακαλύψουμε στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ιστορίας μυστηρίου. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και έχει τίτλο «Ο κλέφτης του Σεράφειου», καθώς την ώρα που όλοι θα ασχολούνται με τις εκλογές, μια παράξενη υπόθεση θα βασανίζει τους παρευρισκόμενους του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Τότε, τα παιδιά με την καθοδήγησή μου θα πρέπει να ανακαλύψουν τα στοιχεία και να ανασυνθέσουν το τι έχει συμβεί, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον ένοχο πίσω από την μυστήρια αυτή υπόθεση στο Σεράφειο.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχω για τρίτη χρονιά.
Για αυτό και είναι μεγάλη η χαρά μου, καθώς και οι προηγούμενες εμπειρίες υπήρξαν μοναδικές, ενώ πρέπει να τονίσω πως το βιβλίο μου «Το ελάφι της Ρόδου» ίσως να μην είχε ολοκληρωθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει ένας τέτοιος περίπατος στον Χολαργό! Γι’ αυτό και στον επίλογο του αναφέρω όλα τα ονόματα των παιδιών που συμμετείχαν σε εκείνον τον πρώτο περίπατο μυστηρίου.
Τα παιδιά δυστυχώς δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε διάθεση να διαβάσουν «εξωσχολικά» αναγνώσματα.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο τα βιβλία σου να έχουν αποδέκτες τα παιδιά.
Πιέζονται από το πραγματικά άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα και αναγκάζονται να διαβάζουν ατελείωτες ώρες και να απομνημονεύουν χιλιάδες άχρηστες γνώσεις. Ειδικά στο Λύκειο, το σχολείο δεν θα έπρεπε να ονομάζεται σχολείο καθώς δεν επιτελεί εκπαιδευτική λειτουργία. Είναι απλώς προθάλαμος για το Πανεπιστήμιο. Συχνά, ακόμη και παιδιά που διάβαζαν πολύ στο Δημοτικό, σταματάνε ξαφνικά να έχουν οποιαδήποτε σχέση με βιβλία από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Η μειονότητα που εξακολουθεί να διαβάζει όμως, αποτελείται από δεινούς αναγνώστες κι εξαιρετικά «αυστηρούς» κριτές.