«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, επιστρέφει τη νέα θεατρική σεζόν

Ο Πάνος Βλάχος είναι από την Καλοσκοπή Φωκίδας.

Η Πολιτιστική Πρωτοβουλία Φωκίδας θα οργανώσει απογευματινή – βραδινή εκδρομή στην Αθήνα για να παρακολουθήσουμε την παράσταση.

Αν δεν προλάβατε να δείτε την σπιντάτη σκηνική εκδοχή της κωμωδίας του Ντάριο Φο από τον Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, μην χάσετε την ευκαιρία από τη νέα σεζόν.

Τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης του Γιάννη Κακλέα «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, που αναδείχθηκε σε ένα από τα απόλυτα sold out της προηγούμενης σεζόν, μπορούσε μόνο να ακολουθήσει η σκηνική της συνέχεια. Από 5 Οκτωβρίου η talk of the town παράσταση που έθεσε μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της σεζόν προσελκύοντας την ίδια στιγμή κοινό κατά βάση νεαρής ηλικίας στην θεατρική πλατεία, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια και η προπώληση μόλις ξεκίνησε.

Ο Πάνος Βλάχος αποδείχθηκε δεινός ερμηνευτής που δεν δίστασε να μεταμορφωθεί στον «Αναρχικό» του Ντάριο Φο, τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και υπογράφοντας τους στίχους των τραγουδιών παράλληλα, στην παράσταση που έδωσε νέα πνοή στην εκρηκτική πολιτική σάτιρα που χάρισε το Νόμπελ στον συγγραφέα το 1970. Ο Φο το 1969 είχε υπερασπισθεί τον Ιταλό αναρχικό Τζουζέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο εργάτης σιδηροδρόμων, κατά την ανάκριση από αστυνομικό επιθεωρητή, εκπαραθυρώθηκε από τον τέταρτο όροφο της Ασφάλειας, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η σύλληψη του Πιέτρο Βαλπρέντα (μίμος – χορευτής), ο οποίος αργότερα αποφυλακίστηκε, αφού αποδείχτηκε ότι την βόμβα είχε τοποθετήσει γνωστός φασίστας, πράκτορας μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ. Ο Ντάριο Φο, για όλη αυτή την ιστορία αποφάσισε να γράψει τον “Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού”, έργο-καταγγελία για τη βία, την αυθαιρεσία της εξουσίας και την “τυφλή” δικαιοσύνη της δικαστικής εξουσίας.

Η παράσταση βγάζει τη γλώσσα και μας ξεβολεύει με εμβόλιμες επικαιροποιημένες «σπόντες» για την αστυνομία, τη βία, την εξουσία, ακόμη και το ελληνικό θέατρο, εκπληρώνοντας το ζητούμενο του Φο για ένα θέατρο ζωντανό, μπουφονικό, σκεπτόμενο και διασκεδαστικό, που εκφράζει σκληρές αλήθειες, όπως διαβάζουμε στην αναλυτική κριτική του «α».

Με τον Πάνο Βλάχο συμπρωταγωνιστούν οι Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης. Ο Βάιος Πράπας υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης, την οποία ερμηνεύει ζωντανά.

Τα σκηνικά επιμελήθηκαν ο σκηνοθέτης μαζί με την Ηλένια Δουλαδίρη, η οποία υπογράφει και τα κοστούμια. Οι χορογραφίες είναι της Αγγελικής Τρομπούκη και οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Πηγή: Αθηνόραμα, 29/6/2022