Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών: Δελτίο Τύπου για το εκπαιδευτικό θεατρικό σεμινάριο «Grotowski – Οι επόμενες ερωτήσεις» (Δελφοί, 7 – 10 Ιουλίου 2022)

Δελφοί, 10/7/2022

Δελτίο Τύπου

«GROTOWSKI – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ»

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Δελφοί, 7 – 10 Ιουλίου 2022

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Grotowski στο Wrocław.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες καθώς και  δευτεροετείς και  τελειόφοιτους σπουδαστές Δραματικών Σχολών.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου  ξεκίνησαν τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Grotowski του Wrocław  με θέμα GROTOWSKI – NEXT QUESTIONS/ GROTOWSKI – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.Τα Σεμινάρια θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 10 Ιουλίου και θα κλείσουν με διαλέξεις  καθηγητών θεατρολογίας  και σκηνοθετών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα GROTOWSKI. NEXT QUESTIONS (GROTOWSKI. ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ) βασίζεται στις μεθόδους εργασίας ηθοποιών και καλλιτεχνικών ομάδων που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Grotowski στο Wrocław (Βρότσλαβ) της Πολωνίας (όπως Πολεμικές Τέχνες – Aikido και Capoeira καθώς και τραγουδιστικές παραδόσεις γεωργιανών και κορσικανών πολυφωνιών). Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ο εκπαιδευόμενος τη δική του «σύσταση» του σώματος – το BodyConstitution.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην αίθουσα και το θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ, στο αίθριο του Συνεδριακού και στους κήπους του Κέντρου. Το βράδυ στο αμφιθέατρο έγινε η προβολή του Acting Therapy του Zygmunt Molik.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου το πρόγραμμα  άρχισε  με εργαστήρια σε όλους τους χώρους Κέντρου και το βράδυ στο Αμφιθέατρο προβλήθηκε  το Training at the Laboratory Theatre in Wrocław .

Το Σάββατο 9 Ιουλίου συνεχίστηκαν τα εργαστήρια ,το απόγευμα έγινε  η προβολή της εμβληματικής παράστασης Ακρόπολις του Stanisław Wyspiański σε  σκηνοθεσία Jerzy Grotowski  και το βράδυ στο θέατρο Φρύνιχος παρουσιάστηκαν τα  ‘Crumbs’ Περφορμανς/εγκατάσταση  Monika Wachowicz σε συνεργασία με τον  Jarosław Fret και μουσική  Fryderyk Chopin,  Ballada g-moll op. 23 Τραγούδι: Murcof σε διασκευή του Mirosław Matyasik και ήχοι από εσωτερικό μήτρας.

Θεατρική εγκατάσταση  με την ηθοποιό Monika Wachowicz σε συνεργασία με τον Jaroslaw Fret.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου το μεσημέρι  ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια.Το απόγευμα στο αμφιθέατρο προβλήθηκε  ο Αλύγιστος Πρίγκιπας (Książę Niezłomny) του Pedro Calderón de la Barca σε διασκευή Juliusz Słowacki. Προσαρμογή και σκηνοθεσία : Jerzy Grotowski

Στην συνέχεια στην αίθουσα Διόνυσος του Συνεδριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε ο Κύκλος Διαλέξεων με θέμα GROTOWSKI.ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ.  

Ομιλητές: 

Jairo Cuesta, ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου, καλλιτεχνικός συν-διευθυντής του New World Performance Laboratory  

Jarosław Fret, σκηνοθέτης θεάτρου και ηθοποιός, ιδρυτής και επικεφαλής του Teatr ZAR, Διευθυντής του Ινστιτούτου Grotowski

James Slowiak, Καθηγητής Θεατρικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Akron, ΗΠΑ, καλλιτεχνικός συν-διευθυντής του New World Performance Laboratory

Przemysław Wasilkowski, ηθοποιός, Διδάκτωρ Θεατρικών Τεχνών της Εθνικής Πολωνικής Σχολής Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Θεάτρου στο Λοτζ

Πηνελόπη Χατζηδημητρίου , Διδάκτωρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  

Γιώργος Σαμπατακάκης, Αναπλ. Καθηγητής Θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών  

Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθέτης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ΑΤΤΙΣ  

Από το Γραφείο Τύπου