«Συνάντηση», Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Λύτρα, 1 – 17 Δεκεμβρίου 2022, Αθήνα

Ο Σπύρος Λύτρας είναι από την Ιτέα.

Η gallery genesis
παρουσιάζει

Σπύρος Λύτρας
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια έκθεσης:
Γιώργος Τζάνερης

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 17 Δεκεμβρίου 2022
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 12.00 – 21.00
Τετάρτη – Σάββατο 12.00 – 15.00

Ο γνωστός εικαστικός Σπύρος Λύτρας μετά την απόλυτα επιτυχημένη του ατομική έκθεση στο Παρίσι, παρουσιάζει την νέα του δουλειά στην Αθήνα στην gallery genesis του Γιώργου Τζάνερη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Σπύρος Λύτρας, γεννημένος στην Ιτέα, έχει κατορθώσει να συνδυάσει αρκετές στιγμές του γεμάτου ανεπανάληπτα βιώματα χαλαρού παιδικού περιβάλλοντος του και ασφυκτικές επιταγές του χρόνου των βιοτικών μελημάτων με ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου χωρίς σημασία ότι οι μορφές του, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για άλλα έμβια όντα, μοιάζουν —αλλά δεν είναι!— ανέκφραστες. Κοινό τόπο συνιστά η άποψη ότι προσαρμοζόμαστε λίγο ή πολύ σε νέα δεδομένα, διατηρώντας μέσα μας εικόνες, θετικές ή αρνητικές, από τα πρώτα καθοριστικής σημασίας χρόνια της συνειδητής ζωής μας.

Στα έργα του αποδίδονται μορφές με περιγεγραμμένα σώματα και με καθηλωτικά μάτια, απαρτισμένες από μικρά, κλειστά γεωμετρικά σχήματα που ενέχουν εσώτερες ανταποκρίσεις, όπως συνέβαινε στη ζωγραφική του ύστερου ευρωπαϊκού 19ου αιώνα. Κάποιες λεπτομέρειες, όπως αλλοτινών καιρών παιχνίδια και κομμώσεις, το σκάκι, ένα ανθοδοχείο, ένα καράβι, φυτά και λουλούδια, ενισχύουν την ένταση στον χώρο και στην ατμόσφαιρα των έργων. Η εμμονή της μνήμης γίνεται βασανιστική, αποβαίνει όμως και απολυτρωτική για τη διαφυγή που προσφέρει.

Δεν είναι άσχετη προς τα νοήματα που επιζητεί να υποβάλλει με τα έργα του η επιλογή διάχυτης κλίμακας ψυχρών, κατά κανόνα, χρωματικών τόνων. Η σχέση με τη φύση διακρίνεται, ο σεβασμός προς στοιχεία της δεν παραγνωρίζεται. Οπωσδήποτε πρόκειται για ώριμη ζωγραφική εμβάθυνσης σε ψυχικές σφαίρες, με σαφείς στόχους τον άνθρωπο και την πάντοτε προσδοκώμενη κάθαρσή του.

Δημήτρης Παυλόπουλος
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

……………………………………..

Σπύρος Λύτρας

Ο Σπύρος Λύτρας σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1999. Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής και φωτογραφίας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων και σε δημοπρασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται στην δημοτική πινακοθήκη Αθηνών, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σύρου και Ύδρας στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

……………………………………..

Gallery Genesis
Χαρίτος 35, Κολωνάκι
τηλ. 2117100566
www.gallerygenesisathens.com
www.facebook.com/yiorgos.tzaneris
www.facebook.com/pages/Genesis-Gallery
www.instagram.com/gallerygenesisathens