Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας: «Άιφελ» (του Μαρτίν Μπουρμπουλόν), 17 και 19 Αυγούστου 2022, 21.00, Μαρίνα Ιτέας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 17/8 και Παρασκευή 19/8 στις 9 μμ

Σε πρώτη προβολή η γαλλική υπερπαραγωγή 

«ΑΪΦΕΛ» του Μαρτίν Μπουρμπουλόν

Η ιστορία πίσω από το διασημότερο μνημείο του κόσμου

Ένα ρομαντικό δράμα εποχής, που αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του Πύργου του Άιφελ. Ένας «φόρος τιμής» στον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ, τον άνθρωπο που άλλαξε για πάντα τον παριζιάνικο ουρανό Με πρωταγωνιστή, έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς, τον Ρομέν Ντουρί, στον ομώνυμο ρόλο και δίπλα του την ανερχόμενη Έμα Μάκι του «Έγκλημα στο Νείλο».

Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=HndmTXUUooY

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σεπτέμβριος 1886. Ένα χρόνο πριν, το Μνημείο Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου και η γαλλική κυβέρνηση πιέζει τον διάσημο μηχανικό Γουστάβο Άιφελ να δημιουργήσει κάτι πιο θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, που θα γίνει στο Παρίσι. Εκείνος έχει μόλις ολοκληρώσει τη συμβολή του στην ανέγερση του Αγάλματος της Ελευθερίας και προτιμά να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό του μετρό της πόλης. Όμως, όλα θα αλλάξουν όταν συναντήσει και πάλι την Αντριέν, μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν του. 

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραγωγές της χρονιάς, το ΑΪΦΕΛ αφηγείται την αληθινή ιστορία του ομώνυμου Πύργου – τον οποίο τώρα μπορεί να βλέπουμε σαν αναπόσπαστο κομμάτι του παριζιάνικου τοπίου, την εποχή εκείνη, όμως, ήταν ένα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους Παριζιάνους. Ενώ βλέπουμε τη σταδιακή, εντυπωσιακή ανέγερσή του, γινόμαστε μάρτυρες και της συναρπαστικής διαφωνίας που προκάλεσε το τεράστιο αυτό οικοδόμημα των 300 μέτρων, “το μεταλλικό όνειρο” όπως αποκαλούνταν.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Γ. ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ: «…Μοιάζει παράδοξο, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί η ταινία που θα μετέφερε στο σινεμά τη συναρπαστική ζωή του Γκιστάβ Άιφελ, του ανθρώπου πίσω από τον διάσημο παριζιάνικο πύργο και όχι μόνο. Το “Άιφελ” είναι σινεμά υψηλής κλίμακας, και φιλοδοξίας, ψυχαγωγικό όσο και ραφινάτο, που γοητεύει το μάτι.»

ΛΗΔΑ ΓΑΛΑΝΟΥ, ΕΦ.ΣΥΝ.: «Με εξαιρετική φωτογένεια και μια πραγματικά σπινθηροβόλα χημεία μεταξύ του Ντουρίς και της ανερχόμενης Εμα Μάκι (του «Έγκλημα στο Νείλο»), ο Μπουρμπουλόν θέτει τις βάσεις για ένα ιστορικό ερωτικό δράμα γύρω από τα εμπόδια που υπερπηδά το δημιουργικό μυαλό, τα συμφέροντα που κατευθύνουν την τέχνη κι άλλα ενδιαφέροντα.»

ΤΑΣΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ, GRAND Magazine : «…Το γαλλικό σινεμά αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ο «βασιλιάς» της ευρωπαϊκής παραγωγής, που επενδύει μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να αναβιώσει ιστορίες που σημάδεψαν το παρελθόν και συνεχίζουν να συγκινούν. Χορταστικό υπερθέαμα, απάντηση της Γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας στο Χολιγουντιανό προϊόν, συνάντησε αξιόλογη εμπορική ανταπόκριση στο Γαλλόφωνο κόσμο. Οι σκηνές σχεδιασμού και κατασκευής του Πύργου, παρά το γεγονός ότι μένουν στο φόντο της ρομαντικής ιστορίας, παραμένουν εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες.»