Παρουσίαση του βιβλίου «Η Πηνελόπη στη Χίο» του Κώστα Στοφόρου, 3 Αυγούστου 2022, 20.00, Μυτιλήνη

Ο Κώστας Στοφόρος είναι από τα Καστέλλια Φωκίδας.

Κώστας Στοφόρος, Η Πηνελόπη στη Χίο – Εκδόσεις Κέδρος

Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και… ερωτεύεται.

Το βιβλίο, αν και προϊόν μυθοπλασίας, αναφέρεται σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886. Μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης μας συγγραφέα, καθώς πολλά στοιχεία έχουν αντληθεί από το έργο της. Μαθαίνουμε επίσης για τη μεγάλη σφαγή και την καταστροφή του νησιού το 1822, με αφορμή τα 200 χρόνια από το τραγικό γεγονός που ενέπνευσε τον Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά να δημιουργήσει τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου» και ξεσήκωσε φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο, γραμμένο με απλό και προσιτό τρόπο για κάθε παιδί ή ενήλικα που θέλει να ξεφύγει από τα αστικά τοπία και να περιπλανηθεί στις μυρωδιές και γεύσεις του νησιού της Χίου μέσα από τις ιστορίες και τα παιχνίδια των πρωταγωνιστών που αν και ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις καταφέρνουν να βρουν κοινά σημεία και να τους ενώσει ένα υπέροχο καλοκαίρι. Σας το προτείνω λοιπόν!
Βίκυ Σγουρέλλη, unspotted, 23/6/2022

Αθωότητα. Αυτή ήταν η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό ενώ διάβαζα το βιβλίο – και, πέρα από τη λέξη, ήταν η αίσθηση που μου άφησε η αφήγηση από τη δεξιότεχνη πένα του Κώστα Στοφόρου. Και επειδή τον γνωρίζω και προσωπικά τον Κώστα, μπορούσα να τον φανταστώ, ενώ την έγραφε: με το ρομαντικό του βλέμμα, το καθαρό, να υφαίνει την ιστορία που ξεδίπλωσε τόσο ωραία στο βιβλίο. Μια ιστορία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να πει τόσο καλά όσο την είπε. Μια ιστορία για εφήβους, που όμως γαλήνεψε και τη δική μου ψυχή και μ’ έκανε να χαμογελάσω από την καρδιά μου.
Χριστίνα Λιναρδάκη, στίγμαΛόγου, 9/6/2022

Ο συγγραφέας διαθέτει μία ευγλωττία που ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους και προσαρμόζει το ύφος και το λεξιλόγιό του ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Στο παρόν έργο έχει έναν οικείο και κατανοητό λόγο από τα παιδιά, χωρίς να προσπαθεί να μειώσει την νοημοσύνη τους, ή, να τα εντυπωσιάσει με διάφορα συγγραφικά τρικ. Αντίθετα, δείχνει σεβασμό και παράλληλα με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της υπόθεσης, σκοπό του έχει να τους μιλήσει για την σφαγή του άμαχου πληθυσμού της Χίου από τους Τούρκους,η οποία έγινε πηγή έμπνευσης για τον διάσημο ομώνυμο πίνακα του ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά και για το φιλελληνικό κίνημα των Ευρωπαίων εκείνης της εποχής.
Κυριακή Γανίτη, Dominic Amat, 2/6/2022

Ένα εικοσιτετράωρο με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Κώστα Στοφόρο
Μαριαλένα Σπυροπούλου, Η Καθημερινή, 23/5/2022