Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας: «1821 – Άνεμος ελευθερίας» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, στις 23 Μαρτίου 2024, 19.30, στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας

Σάββατο 23/3 στις 7.30 μμ

«1821 Άνεμος ελευθερίας» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
(η προβολή θα γίνει με την παρουσία του σκηνοθέτη ΣΤ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ)

Μια ιστορία για το μεγαλείο των Ελλήνων επαναστατών και τον αγώνα τους για την ελευθερία

Η ταινία παρακολουθεί τον Ιωάννη Φίλωνα, έμπορο και στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας στην Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη ενώ παράλληλα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις· όλα προϊόν επίμονης ιστορικής έρευνας.

Μαζί μας θα είναι για δεύτερη φορά στην Ιτέα ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, βαθύς γνώστης του σινεμά αλλά και της ιστορίας.

Η πρώτη ήταν πριν μερικά χρόνια για την προβολή της κλασικής πλέον ταινίας του «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη».

Μετά την προβολή θα συζητήσουμε με τον Στ. Χαραλαμπόπουλο τι τον ώθησε να κάνει σήμερα μια ταινία για το ’21, γιατί χρησιμοποίησε το μικτό είδος μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μπορεί άραγε να «μιλήσει» το ’21 στο σήμερα και πώς και πολλά ακόμα.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Χρ. Μήτσης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ «Ευρηματικός συνδυασμός μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ο οποίος αναζητά τις περίπλοκες συνιστώσες που οδήγησαν στην ελληνική επανάσταση. Η αφηγηματική καθαρότητα και ακρίβεια αναδεικνύει έναν μεστό ιστορικοπολιτικό λόγο και τοιχογραφεί μια ολόκληρη εποχή.»

Γιάννης Ζουμπουλάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ «Αυτή η ταινία είναι το όμορφα διατυπωμένο και υπέροχα κινηματογραφημένο σχόλιο του σκηνοθέτη Στ. Χαραλαμπόπουλου προς την δράση της Φιλικής Εταιρίας πριν από την επανάσταση του 1821, σαν φόρος τιμής προς τους «ανώνυμους» αγωνιστές που έδωσαν τις δικές τους μάχες για την απελευθέρωση.»