Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας: «Μια μέρα στη Σαγκάη» (του Βασίλη Ξηρού), 27 και 29 Ιουλίου 2022, 21.15, Μαρίνα Ιτέας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 27/7 και Παρασκευή 29/7 στις 9 μμ

«ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ» 

του Βασίλη Ξηρού

Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=R50k0thBJVk

Την Παρασκευή 29/7 θα έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε τον  Βασίλη Ξηρό στην Ιτέα. Θα συζητήσουμε μαζί του για την ταινία αλλά και για την Σαγκάη, την πόλη των 27 εκατ. κατοίκων, την πόλη με τα πολλά πρόσωπα.

Όμως και στην προβολή της Τετάρτης 27/7 θα συνομιλήσουμε με τον Βασίλη Ξηρό διαδικτυακά. Η τεχνολογία μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε ζωντανά μαζί του μετά την προβολή της ταινίας.

Ο Βασίλης Ξηρός (διπλωμάτης, συγγραφέας, μουσικός και σκηνοθέτης) κατάγεται από την Άμφισσα και ήταν Γενικός Πρόξενος στη Σαγκάη 4 χρόνια (2015-2019). Η ταινία του είναι η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή και γυρίστηκε σε τρεις χώρες Κίνα (Σαγκάη), Αυστρία (Βιέννη) και Ελλάδα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

 Η Τζίνξι μια βιολονίστα που μένει στη Σαγκάη, ενώ ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Βιέννη για σπουδές, γνωρίζει τον Πάνο, έναν αρχιτέκτονα που μόλις έχει φτάσει στη Σαγκάη, και ο κόσμος της αναστατώνεται.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΞΗΡΟΥ

«Δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να καταλήξω στο θέμα της ταινίας, έχοντας ζήσει ο ίδιος στη Σαγκάη για τέσσερα χρόνια. Όπως και οι περισσότεροι στο εξωτερικό, ζούσα με τις αισθήσεις οξυμένες, με αποτέλεσμα να έχω καταγράψει άπλετο υλικό στο οποίο μπόρεσα να βασίσω τη συγγραφή του σεναρίου. Θέλησα να αποτυπώσω τη γνωριμία δύο ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες. Η πόλη της Σαγκάη παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Την βρίσκω εξαιρετικά κινηματογραφική, κοσμοπολίτικη, φουτουριστική, γραφική και παραδοσιακή με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Πολλές σκηνές γράφτηκαν με συγκεκριμένες τοποθεσίες στο μυαλό μου, οι οποίες, όχι τυχαία, ήταν μεταξύ των αγαπημένων μου στη Σαγκάη – είχα ένα προσωπικό και βιωματικό δέσιμο μαζί τους. Προσπάθησα να αιχμαλωτίσω μέρος της γοητείας της πόλης στην ταινία, γνωρίζοντας ότι, στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο αστικό της περιβάλλον, ορισμένες τοποθεσίες δεν θα είναι ποτέ πια ίδιες.»

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα: «Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, ο Βασίλης Ξηρός δουλεύει τις λεπτές σεναριακές αποχρώσεις του “φλύαρου” ρομάντζου του, δεν ξεστρατίζει από ελεγχόμενο έδαφος, προσθέτει την πόλη της Σαγκάης στην κινηματογραφική εξίσωση και επιλέγει δύο δροσερούς πρωταγωνιστές με ερμηνευτική χημεία. Πιστός σε ένα χαμηλότονο, κομψό και ανθρωποκεντρικό σινεμά….» 

Νίνος Φενέκ Μικελίδης, Enetpress «…Με ένα καλογραμμένο, με ωραίους διαλόγους, σενάριο (που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης), ο Βασίλης Ξηρός έφτιαξε μια όμορφη, δοσμένη με ευαισθησία, με λεπτό όταν χρειάζεται χιούμορ, και με ωραία υποβλητική μουσική (του Νίκου Πλατύραχου), ρομαντική, μαζί και συγκινητική, ταινία, με πολύ καλές ερμηνείες από τους δυο νέους πρωταγωνιστές της, τον Δημήτρη Μοθωναίο και την Tu Hua.»

Γιάννης Ζουμπουλάκης, Το Βήμα «…Πάνω στο αθώο φλερτ που ακολουθεί, χτίζεται μια ταινία τρυφερή, ανθρώπινη, με ωραίες ιδέες και μικρές εκπλήξεις που ξαφνιάζουν. Είναι ωραίο να παρακολουθείς ευγενικούς ανθρώπους να κουβεντιάζουν…»

Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Athens Voice «Αρκετός διάλογος, μια περιήγηση στην καθημερινή Σαγκάη, ρομαντισμός και χιούμορ εναλλάσσονται στον πυρήνα της γλυκιάς ιστορίας με πρωταγωνιστές δύο αφοπλιστικούς χαρακτήρες.»

Παύλος Κάγιος, Fragilemag «…Η πρώτη ελληνοκινεζική κινηματογραφική συμπαραγωγή με τίτλο «Μια Μέρα στη Σαγκάη» σε γοητεύει με την απλότητα, την ειλικρίνειά της και τη σημερινή ματιά της…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΞΗΡΟ

O Βασίλης Ξηρός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και από το 2002 εργάζεται στην Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων στη Σαγκάη, το Ριάντ και τη Σεούλ.

Έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία A Day in the Life of a Teddy Bear/Μια μέρα στη Σαγκάη, η οποία αποτελεί την πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή (ελληνική διανομή από την Feelgood).

Έχει γράψει ακόμη τέσσερα κινηματογραφικά σενάρια μεγάλου μήκους, εκ των οποίων Η Σύμβαση (από κοινού με τον Κώστα Κωστάκο), πήρε το 2ο βραβείο καλύτερου σεναρίου μεγάλου μήκους από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων το 2021.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος το 2019. Έχει συγγράψει ακόμη θεατρικά, διηγήματα και στίχους και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής στο Εθνικό Θέατρο και με τον Ανδρέα Μανωλικάκη του Actor’s Studio.